Autor:  |  Publicado el  | 

Murals amb obra gràfica. Ús i destí. 2 preguntes amb dos respostes

1) Pregunta: Bon dia, segueixo amb interès aquest espai de consultes jurídiques referides a la il•lustració i avui m’ha sorgit un dubte que us vull comunicar. Treballo normalment per publicitat i tinc clar que quan em demanem una imatge calculo el preu segons on s’ha de reproduir i si la difusió és o no extensa. Però en aquest cas, m’han demanat que faci un mural per a un local comercial i que la imatge es reprodueixi en diferents elements publicitaris, i no tinc massa clar com s’ha de fer. Molts gràcies per endavant.
Resposta: Es cada vegada més habitual que s’encarreguin a il•lustradors murals de grans dimensions amb la seva obra gràfica.  L’encàrrec es pot fer, es pot acceptar, es pot realitzar i es pot cobrar… Però el que ens hem de preguntar és:  Quins drets sobre l’obra s’ha de cedir?
Dependrà de cada cas concret i de l’ús que apart del propi “ús” estètic i de decoració se’n vulgui fer.
Es a dir si és un restaurant i es demana, per part del propietari, utilitzar l’obra a més a més per exemple per la carta i targetes o web dels propi restaurant, l’autor del mural haurà de demanar de signar un contracte de cessió de drets en el que s’hi reculli la voluntat de les parts, la durada, els usos, etc.

2) Pregunta: Tinc una consulta que m’agradaria resoldre. Fa dos anys vaig fer un mural per un local de copes i l’altre dia hi vaig passar i ja no existeix. En el seu lloc he trobat una perruqueria. La meva pregunta és què passa amb la meva obra i si els hi puc reclamar alguna cosa.
Resposta:  Que passa quan el local canvia de propietari o s’enderroca?  L’autor pot demanar de retirar l’obra, si físicament és possible, o bé demanar que no es malmeti l’obra, aquest és un dret moral que l’autor por fer valer, encara que la necessitat de l’enderroc por passar per sobre.
També, en aquest cas, l’Autor, que no ha deixat de tenir els drets de reproducció sobre el mural, sinó els ha cedit, podrà procedir a cedir-los a tercers a través de les fotografies o altres procediments en els que s’hi reculli l’obra,  si li interessa en ell o a un tercer.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS
Responsable Asociación Profesional de Ilustradores de Cataluña
Finalidad Trataremos sus datos para publicar sus comentarios
Derechos de los titulares De acceso, rectificación, supresión, limitación del tratamiento y de oposición al tratamiento, dirigiéndose al registro de entrada a info@apic.es

Para saber más sobre nuestra política de privacidad clique aquí.