fbpx

Informe sobre la il·lustració a Catalunya
Autor:  |  Publicat el  | 

La il·lustració catalana té nom de dona, 40 anys i és precària.
L’APIC publica un informe sobre la situació del sector a casa nostra.
Només un 6% dels professionals obtenen una remuneració justa

enquestaAPIC

Cartellistes, dibuixants, il·lustradors infantils, autors de còmics…Al segle passat la il·lustració era una professió reconeguda i admirada a casa nostra. Actualment, i massa sovint, és una feina precària i que no gaudeix del prestigi social que mereix. Aquesta és una de les conclusions a les que es pot arribar a través de l’enquesta-informe elaborada per l’APIC. Un document que posa de manifest que la il·lustració a Catalunya té nom de dona, que la mitjana del sector ronda els 37 anys, que es desenvolupa sobretot a les ciutats i que acostuma a ser una professió escollida per persones amb un alt nivell cultural.

El que les dades revelen.
L’informe posa sobre la taula la precarietat i el poc reconeixement i prestigi social que pateix la il·lustració a Catalunya. Els números parlen quan s’afirma que menys del 6% de les persones enquestades considera que se li paga un preu just per la feina realitzada. Un fet vinculant, segons asseguren, alhora de decidir si es tenen criatures, ja que només un 32% té descendència. I vesteix tot plegat el fet que un 70% hagi de buscar una feina complementària a la il·lustració.
En el cas de les dones, les dades són força més rotundes. Si bé la majoria de persones que han respost l’enquesta són dones, només dues de cada 10 es dedica exclusivament al sector, mentre que, en el cas dels homes, la xifra es dobla.
La precarietat entre els professionals de la il·lustració queda palesa a través dels sous. Un 40% percep només 1.200€ anuals. Els qui perceben salaris per sobre dels 20.000 € anuals tot just arriba al 4% i són, curisoament, les persones que no tenen estudis oficials. Un fet que es justifica per tractar-se de la franja d’edat més gran.
L’informe també revela que les xarxes socials són bàsiques en la il·lustració del segle XXI i que més de la meitat dels clients provenen de l’empresa privada.

Els motius.
L’objectiu de l’APIC era fer una anàlisi en profunditat que permetés obtenir una radiografia clara de la situació de la il·lustració a Catalunya. L’estudi es va fer amb les respostes de 269 il·lustradors a un ampli qüestionari de 66 preguntes referents als estudis, la família, la situació personal en l’àmbit domèstic i, òbviament, en el laboral.

Enquesta (Descarrega)
Resum de l’informe (Descarrega)

6 comentaris a “Informe sobre la il·lustració a Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable Associació Professional d’Il·lustradors  de Catalunya
Finalitat Tractarem les seves dades per publicar els seus comentaris
Drets dels titulars D’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, i d’oposició al tractament, dirigint-se al registre d’entrada a info@apic.es

Per saber més sobre la nostra política de privacitat cliqui aquí

.