fbpx

Lliurament Premis Junceda 2009
Autor:  |  Publicat el  | 

Barcelona, 28 de maig de 2009.- Per setè any consecutiu, l’Associació Professional d’Il•lustradors de Catalunya (APIC) ha reconegut avui el treball dels artistes plàstics que treballen al nostre país amb l’entrega dels Premis Junceda, en 14 categories. “Un sector -destaca el president de l’APIC, l’il•lustrador Horacio Altuna- que s’obre cada vegada més a nous mercats i noves formes de creació, moltes dins del món digital, fet que demostra la gran creativitat que atresora”.

En la categoria d’Animació, el premi Junceda d’enguany ha estat per l’obra L’Àlex Somia de l’holandesa Arianne Faber “per la qualitat expressiva d’un treball simple i efectiu”, que la il•lustradora ha realitzat en col•laboració amb Benecé Produccions.
La millor aplicació de la il•lustració a la interactivitat és l’obra d’Elenio Pico, Tok Tok, qui s’ha endut el Junceda Multimèdia “per l’amplitud de solucions en un producte ric i complexe”.
Les millors il•lustracions per a un projecte Científic han estat les de l’obra Crustacis de les illes Salomon de Jordi Corbera “perquè tot i la sobrietat del format acadèmic, i la seva funció descriptiva, aconsegueix un resultat estètic, plausible i elegant”. En aquest cas, les il•lustracions de Corbera descriuen quatre espècies, fins el moment desconegudes, realitzades amb tinta xinesa i amb el suport d’un microscopi.
L’andalusa Marta Zafra s’ha tornat a emportar aquest any el premi de Publicitat amb l’obra El Laboratorio “per la capacitat de fer de la il•lustració l’element clau d’una identitat corporativa, des de la coherència i la diversitat”.
Entre els premiats destaca també Martín Romero, qui ha estat guardonat en la categoria d’Edició per La Invasión de los Ultracuerpos, un maxi-single del grup liderat per Ramón Rodríguez, The New Raemon, que tracta sobre els records al costat d’una persona que ja no hi és.
Retrats Nus, de Berto Martínez, ha estat l’obra guanyadora en la categoria de Premsa i Revistes “per la manera de transmetre la seva personal visió de mites contemporanis a través d’una gran qualitat tècnica”.
D’altra banda, el Premi de Còmic ha estat per Miguel Gallardo i la seva obra Maria i Jo “per descobrir en el còmic la força del relat personal i per eixamplar les possibilitats expressives del mitjà”. Maria i jo és un llibre sobre l’estima que narra els esforços de l’autor i la seva filla per comunicar-se per sobre de les dificultats pròpies de l’autisme.
En la categoria de Llibre de Text, la guanyadora ha estat Txell Darné per Tren-lectura 3r i 2n cicle “per haver sabut incorporar els valors de la il•lustració contemporània a un sector que hauria de tenir més consideració al treball dels autors i necessitats dels lectors”.
Pel que fa a la categoria Coberta de Llibre, la guanyadora d’aquest any ha estat la il•lustració del llibre La consecució del temps de Gerard Armengol “per trencar amb les convencions del llibre de poesia i per l’equilibri que presenta entre disseny i dibuix”. L’il•lustrador Pep Montserrat repeteix premi en dues categories.
En Llibre d’Adult no Ficció, Montserrat s’emporta el guardó amb l’obra La meva guia de ioga “per la precisió, plasticitat, diversitat, composició i bona connexió entre els autors”. I amb El Nadal d’un nen a Gal•les guanya el Premi al Llibre d’Adult de Ficció “per haver sabut treballar amb una gamma cromàtica grisa i donar-li vida en consonància amb l’atmosfera d’en Dylan Thomas”.
Pel que fa a la categoria de Llibre Infantil de Ficció, la guanyadora d’enguany ha estat Alba Marina amb l’obra El contador de contes “pels seus recursos narratius i l’audàcia del format”.
El Premi Junceda Ibèria, l’única de les categories dedicada a professionals del conjunt de la Península, ha premiat l’obra Fueye de Jorge González “per la seva finalitat gràfica i riquesa en les solucions narratives”, mentre que l’APIC ha concedit el Junceda d’Honor al programa de TV3 Una mà de contes, on l’espectador escolta un conte mentre a la pantalla una mà va donant forma als personatges i escenes de la història, al ritme de la narració i d’una música composta especialment per a l’episodi.

Auge del llibre il•lustrat per adults: El president de l’APIC, l’il•lustrador Horacio Altuna ha destacat avui que “la il•lustració catalana és molt recomanable per la seva qualitat, i molts il•lustradors treballen internacionalment a un nivell molt alt en mitjans com The New York Times o New Yorker. No obstant això, existeix una falta de visibilitat del sector al nostre país que poc a poc anem treballant”. Una feina que es veu reflectida en l’auge incipient del llibre il•lustrat per adults, que cada vegada compta amb més públic, més espai als punts de venda i fins i tot amb editorials que ja comencen a publicar-ne col•leccions específiques.

L’Associació Professional d’Il•lustradors de Catalunya (APIC) L’APIC aglutina autors de gairebé totes les branques de la creació visual aplicada, i és oberta a tots aquells professionals que desenvolupen la seva activitat en aquest àmbit. Es va constituir oficialment l’any 1981 i des d’aleshores treballa en la promoció i la defensa dels drets dels il•lustradors, facilita el contacte entre els seus associats i promou el coneixement i la projecció de la professió. A l’actualitat, hi ha més de 500 membres que formen part de l’associació.

RELACIÓ DE GUANYADORS:

Categoria ANIMACIÓ
Finalistes: ARIANNE FABER per ‘L’ÀLEX SOMIA’ de Benecé produccions; Carles Porta per ‘La dansa del llop’, Animac-Ajt. Lleida; Hanoch Piven per ‘Una mà de contes’, TV3; Brosmind per ‘Cuentakilómetros’, Honda

Premi: ARIANNE FABER per ‘L’ÀLEX SOMIA’ de Benecé produccions.

Categoria MULTIMÈDIA
Finalistes: Luci Gutiérrez per ‘Nytimes’ per The New York Times; Víctor Escandell per ‘Ifest 08’, Infonomia; ELENIO PICO per ‘TOK tOK’ per Omada-Fundació Pere Tarrés; Arnal Ballester per ‘Els quatre músics’ per Una mà de contes, Televisió de Catalunya.

Premi: ELENIO PICO per ‘TOK tOK’ per Omada-Fundació Pere Tarrés.

Categoria CIENTÍFIC
Finalistes: JORDI CORBERA per ‘NEW CUMACEAN SPECIES FROM SALOMON ISLANDS’; Carme Lorente per ‘Solcant les terres de l’Ebre’, del Consorci Terres Ebre; Jordi Corbera per ‘Guia sumergible d’espais marines’, de la Diputació de Girona.

Premi: JORDI CORBERA per ‘NEW CUMACEAN SPECIES FROM SALOMON ISLANDS’.

Categoria PUBLICITAT
Finalistes: Iván Bravo per ‘Mural Icasual’, I casual, the red meeting point; Brosmind per ‘For all the headaches allong the way’, Excedrin; MARTA ZAFRA per ‘EL LABORATORIO’, El laboratorio publicidad; Víctor Escandell per ‘Campanya Karcher’, Karcher.

Premi: MARTA ZAFRA per ‘EL LABORATORIO’, El laboratorio publicidad.

Categoria EDICIÓ
Finalistes: Brosmind per ‘Final Round’, Elisava; MARTIN ROMERO per ‘LA INVASIÓN DE LOS ULTRACUERPOS’, The New Raemon; Berto Martínez per ‘The Ministry of Sound’, Ministry of sound; Luci Gutiérrez per ‘Calendari Orecchio Acerbo 2009’, Orecchio Acerbo.

Premi: MARTIN ROMERO per ‘LA INVASIÓN DE LOS ULTRACUERPOS’, The New Raemon ( recull el premi Gerard Armengol )

Categoria PREMSA I REVISTES
Finalistes: Elenio Pico per Suplemento ES; Joan Negrescolor per Periòdic Diagonal; BERTO MARTÍNEZ per ‘RETRATS NUS’, H Magazine; Mariona Cabassa per ‘Magazine La Vanguardia’; Paloma Valdivia per ‘Descobrir Catalunya’.

Premi: BERTO MARTÍNEZ per ‘RETRATS NUS’, H Magazine.

Categoria CÒMIC
Finalistes: Dani Cruz per ‘Puck- el beso de la sirena’, Bang Ediciones; Joan Mundet per ‘Limpieza de sangre’, Random House; Tamayo per ‘Doctor Gómez’, Borobiltxo libros; MIGUEL GALLARDO per ‘MARIA I JO’ de l’editorial La Galera.

Premi: MIGUEL GALLARDO per ‘MARIA I JO’ de l’editorial La Galera.

Categoria LLIBRE DE TEXT
Finalistes: Lluís Farré per ‘Eso-Ètica 4’, La Galera; TXELL DARNÉ per ‘Tren-lectura 3r y 2n ciclo’ de l’editorial La Galera; Raimon Juventeny per ‘Tram-Llengua castellana 3 Cicle mig’, La Galera.

Premi: TXELL DARNÉ per ‘Tren-lectura 3r y 2n ciclo’ de l’editorial La Galera.

Categoria COBERTA DE LLIBRE
Finalistes: Marc Vicens per ‘Les bèsties de l’Hort’, Editorial Meteora; Raquel Marín per ‘Cuentos de mujeres del medio rural’, Ed. Zarándula; GERARD ARMENGOL per ‘LA CONSECUCIÓ DEL TEMPS’ de l’editorial Sloper; Arianne Faber per ‘¿Es posible un mundo sin guerras?’, Ed. Herder.

Premi: GERARD ARMENGOL per ‘LA CONSECUCIÓ DEL TEMPS’ de l’editorial Sloper.

Categoria LLIBRE INFANTIL FICCIÓ
Finalistes: Pep Montserrat per ‘L’Odissea’ de Combel Editorial; Roger Olmos per’Sherlok Holmes y el caso de la joya azul’, Lumen; ALBA MARINA RIVERA per ‘EL CONTADOR DE CONTES’ de l’editorial Ekaré; Bernat Cormand per ‘El dibuixant d’ossos’, Sd Edicions; Mariona Cabassa per ‘Adivina, adivinanza, tengo un huevo en la panza’ d’Anaya.

Mencions especials ‘Per dues obres que són representatives de dues trajectòries consolidades’: Pep Montserrat per ‘L’Odissea’ de Combel Editorial i Mariona Carbassa per ‘Adivina adivinanza tengo un huevo en la panza’ d’Anaya.

Premi: ALBA MARINA RIVERA per ‘EL CONTADOR DE CONTES’ de l’editorial Ekaré.

Categoria LLIBRE D’ADULT NO FICCIÓ

PEP MONTSERRAT per ‘LA MEVA GUIA DE IOGA’ per Viena Edicions.

Categoria LLIBRE D’ADULT FICCIÓ
Finalistes: PEP MONTSERRAT per ‘EL NADAL D’UN NEN A GAL•LES’ de Viena Serveis Editorials; Francesc Viladot per ‘L’home que plantava arbres’ de Viena Serveis Editorials; Imapla per “Y tu que has hecho”, Ed. Ekaré, Riot Über Alles per ‘Oda a la tipografía’ , Taller Ed. CEGE; Nausica per ‘Los Caracoles’, Sd Edicions.

Menció especial: Imapla per “Y tu que has hecho”, Ed. Ekaré

Premi: PEP MONTSERRAT per ‘EL NADAL D’UN NEN A GAL•LES’ de Viena Serveis Editorials.

Categoria JUNCEDA IBÈRIA
Finalistes: Javier Olivares per ‘La hormiga viajera’, Ed. Diálogo; JORGE GONZÁLEZ per ‘FUEYE’ Sinsentido; Javier Zabala per ‘Bartleby, l’escrivent’, Nórdica libros; Jesús Cisneros per ‘¿Y yo qué puedo hacer?’, OQO Editores.

Premi: JORGE GONZÁLEZ per ‘FUEYE’ Sinsentido.

Categoria JUNCEDA D’HONOR

‘Una mà de contes’, TV3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES
Responsable Associació Professional d’Il·lustradors  de Catalunya
Finalitat Tractarem les seves dades per publicar els seus comentaris
Drets dels titulars D’accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, i d’oposició al tractament, dirigint-se al registre d’entrada a info@apic.es

Per saber més sobre la nostra política de privacitat cliqui aquí

.